Αρχική Τομείς Σπουδών Κλασσική Μουσική Μαθήματα Βιόλας
Η βιόλα ανήκει στην οικογένεια του βιολιού, έχοντας λίγο μεγαλύτερο μέγεθος. Αποτελεί από τα πιο παρεξηγημένα όργανα της ορχήστρας, ενώ συχνά συγχέεται με το βιολί. Ωστόσο, ο ήχος της βιόλας, είναι βαρύτερος και οξύτερος από αυτόν του βιολιού, δίνοντάς της έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο μέσα στη συμφωνική ορχήστρα. Ταυτόχρονα, μεγάλοι συνθέτες την έχουν αναδείξει με τα έργα τους σε ένα υπέροχο σολιστικό όργανο.
Μαθαίνοντας βιόλα, οι σπουδαστές μας αποκτούν σφαιρική γνώση της μουσικής, αναπτύσσουν την τεχνική τους και διαμορφώνουν την προσωπική τους μουσική έκφραση, μέσα από τη μελέτη έργων της προκλασσικής, της κλασσικής, της ρομαντικής και της μοντέρνας εποχής.
Όταν ένα μικρό παιδί ή ένας ενήλικoς χτυπάει το κουδούνι της Σχολής μας, σίγουρα το πρώτο κίνητρό του είναι η αγάπη για τη Μουσική και η περιέργειά του να εξερευνήσει τον μαγικό κόσμο της. Κατά την άποψή μας, η απόκτηση ενός πτυχίου δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά το τέλος μιας όμορφης διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας ο μαθητής διευρύνει τους ορίζοντές του, αποκτώντας ικανότητες και εφόδια που θα τον συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή του, μεταξύ άλλων: κριτική σκέψη, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, πειθαρχία, συνεργατικότητα, κοινωνικότητα.
Συμπληρωστε τη φορμα και θα επικοινωνησουμε σύντομα μαζί σας:
Επιλέγοντας οποιαδήποτε από τις παρακάτω κατηγορίες, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Σπουδές στη Σχολή Βιόλας.
Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία και διαρκούν το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η φοίτηση στη Σχολή Βιόλας διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης σε καθένα από αυτά καθορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανάλογα με την πρόοδο του κάθε σπουδαστή, τα έτη μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν, αν δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η απαιτούμενη ύλη. Οι μαθητές που ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους στη βιόλα εισάγονται αυτόματα στο πρώτο έτος της Προκαταρκτικής τάξης.
Η Προκαταρκτική τάξη αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές τεχνικές και θεωρητικές ανάγκες του οργάνου με τη βοήθεια καθιερωμένων μεθόδων εκμάθησης. Οι μαθητές μας μαθαίνουν σταδιακά να διαβάζουν και να μιλούν τη γλώσσα της μουσικής μέσα από τις χορδές της βιόλας. Ταυτόχρονα αρχίζει η επαφή με εύκολα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, που με τις απαραίτητες εξετάσεις, θα εισάγουν τους μαθητές στην επόμενη τάξη.
Στην Κατωτέρα τάξη οι σπουδαστές επεκτείνουν τις μουσικές τους γνώσεις και εξελίσσουν την αισθητική τους μελετώντας έργα από διάφορες εποχές της κλασσικής μουσικής. Ταυτόχρονα, καταπιάνονται με ασκήσεις υψηλότερου επιπέδου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν τεχνικά στις απαιτήσεις του ρεπερτορίου της τάξης.
Στη Μέση τάξη συνεχίζεται η εμβάθυνση σε έργα όλων των εποχών της κλασσικής μουσικής, τα οποία γίνονται σταδιακά πιο απαιτητικά στην τεχνική και εκφραστική τους απόδοση. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να χειρίζονται τα ηχοχρώματα του οργάνου, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν στα εκφραστικά μέσα και τις ερμηνευτικές απαιτήσεις της κάθε εποχής της μουσικής.
Στην Ανωτέρα τάξη οι σπουδαστές μελετούν δεξιοτεχνικά έργα όλου του φάσματος του ρεπερτορίου, επεκτείνοντας τις ερμηνευτικές τους ικανότητες. Κατά την φοίτησή τους στην Ανωτέρα, οι σπουδαστές καταπιάνονται επίσης με έργα Μουσικής Δωματίου, που τους βοηθούν να εξασκηθούν και να εμβαθύνουν στην εκτέλεση έργων στο πλαίσιο ενός μουσικού συνόλου. Τέλος, καλούνται να διδάξουν αρχάριους μαθητές βιόλας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αποκτώντας διδακτική εμπειρία.
Στο τελευταίο έτος της Ανωτέρας, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε Απολυτήριες Εξετάσεις, ενώπιον ειδικής επιτροπής και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, για να αποκτήσουν Πτυχίο Βιόλας, αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος. Οι κάτοχοι Πτυχίων αποκτούν το δικαίωμα να διδάξουν το όργανο.
Εκτός από τα μαθήματα βιόλας, οι σπουδαστές παρακολουθούν παράλληλα μια σειρά συμπληρωματικών μαθημάτων, με στόχο να αναπτύξουν ολόπλευρα την μουσική τους παιδεία. Τα μαθήματα αυτά ξεκινούν από την Κατωτέρα τάξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής έχει συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας του, και διανέμονται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια των σπουδών, ώστε να μην τον επιβαρύνουν χρονικά.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών στη Βιόλα είναι τα εξής:
Στη Σχολή μας διεξάγονται εξετάσεις υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εξετάσεις επιθεώρησης διεξάγονται κατά τη θερινή περίοδο (Ιούνιο), ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Κάθε σπουδαστής μπορεί να λάβει μέρος σε μια από αυτές, ανάλογα με την πρόοδό του.
Εξετάσεις Επιθεώρησης
Ανά δύο εξάμηνα κάθε σπουδαστής προσέρχεται σε εξετάσεις επιθεώρησης, οι οποίες βεβαιώνουν την πρόοδό του κατά το διάστημα αυτό.
Όταν ένας σπουδαστής συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη φοίτησης σε μια τάξη, προσέρχεται σε εξετάσεις για να προαχθεί στην επόμενη, με βασική προϋπόθεση να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την απαιτούμενη ύλη.
Οι σπουδαστές καλούνται να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε περίπτωση που: (α) έχουν διακόψει την φοίτηση τους για 2 συναπτά έτη, (β) προέρχονται από ιδιαίτερα μαθήματα ή ωδεία τα οποία δεν δήλωναν την πρόοδό τους στο Υπουργείο Πολιτισμού ή (γ) επιθυμούν να καταταχθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρίσκονται. Οι κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται τον Οκτώβριο.
Οι μαθητές μας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στη Βιόλα και τα υποχρεωτικά μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δύο κρατικά αναγνωρισμένους Τίτλους Σπουδών.
Το Πτυχίο Διδασκαλίας πιστοποιεί ότι ο σπουδαστής έχει άριστη γνώση του οργάνου και ότι μπορεί να παίξει και να διδάξει με επιτυχία όλο το φάσμα του κλασσικού ρεπερτορίου. Οι σπουδαστές μας μπορούν να αποκτήσουν Πτυχίο Διδασκαλίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου έτους της Ανωτέρας, λαμβάνοντας μέρος στις Απολυτήριες Εξετάσεις που διεξάγονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Δίπλωμα Σολίστ αποτελεί τον ανώτερο τίτλο σπουδών που απονέμεται στη χώρα μας από ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης. Σε αυτό το επίπεδο εισάγονται μαθητές που θέλουν να τελειοποιήσουν τις σολιστικές τους ικανότητες. Οι σπουδαστές φοιτούν για (τουλάχιστον) δύο επιπλέον έτη μετά την απόκτηση του Πτυχίου τους, στα οποία μελετούν δεξιοτεχνικά έργα αυξημένων τεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων. Για την απονομή του Διπλώματος καλούνται να δώσουν ένα δεξιοτεχνικό ρεσιτάλ, ενώπιον κοινού και ειδικής επιτροπής που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Μουσική Σχολή Τσεσμελή ιδρύθηκε το 1993. Το ωδείο βρίσκεται στη Νίκαια και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος. Σκοπός του Ωδείου είναι να σπείρει και να καλλιεργήσει στην καρδιά και το μυαλό των μαθητών γνώσεις και αγάπη για τη μουσική, έτσι ώστε οι σημερινοί μαθητές να γίνουν αυριανοί ενήλικες με πλούσια σκέψη και συναισθήματα.
Automated page speed optimizations for fast site performance