fbpx

Μαθήματα
Τσέλου

Γιατί να επιλέξω το Τσέλο;

Το βιολοντσέλο (ή τσέλο) ανήκει στην οικογένεια του βιολιού και είναι ένα από τα βασικά όργανα στη συμφωνική ορχήστρα. Το όργανο αυτό παράγει έναν ωραίο, δυνατό, εκφραστικό, πλούσιο και βαθύ ήχο. Λόγω της μεγάλης του έκτασης, το βιολοντσέλο μπορεί να σταθεί άνετα και ως σολιστικό όργανο, με μεγάλους συνθέτες να έχουν γράψει πολλά έργα ειδικά γι’ αυτό.

Μαθαίνοντας τσέλο, οι σπουδαστές μας αποκτούν σφαιρική γνώση της μουσικής, αναπτύσσουν την τεχνική τους και διαμορφώνουν την προσωπική τους μουσική έκφραση, μέσα από τη μελέτη έργων της προκλασσικής, της κλασσικής, της ρομαντικής και της μοντέρνας εποχής.

Η Φιλοσοφία μας

Όταν ένα μικρό παιδί ή ένας ενήλικoς χτυπάει το κουδούνι της Σχολής μας, σίγουρα το πρώτο κίνητρό του είναι η αγάπη για τη Μουσική και η περιέργειά του να εξερευνήσει τον μαγικό κόσμο της. Κατά την άποψή μας, η απόκτηση ενός πτυχίου δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά το τέλος μιας όμορφης διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας ο μαθητής διευρύνει τους ορίζοντές του, αποκτώντας ικανότητες και εφόδια που θα τον συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή του, μεταξύ άλλων: κριτική σκέψη, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, πειθαρχία, συνεργατικότητα, κοινωνικότητα.

κλειστε ενα

Δοκιμαστικό Μάθημα

Συμπληρωστε τη φορμα και θα επικοινωνησουμε σύντομα μαζί σας:

Οδηγός Σπουδών

Επιλέγοντας οποιαδήποτε από τις παρακάτω κατηγορίες, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Σπουδές στη Σχολή Τσέλου.

Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία και διαρκούν το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

 • Προκαταρκτική: 60 λεπτά
 • Κατωτέρα: 60 λεπτά
 • Μέση: 60 λεπτά
 • Ανωτέρα: 90 λεπτά

Η φοίτηση στη Σχολή Βιολοντσέλου διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης σε καθένα από αυτά καθορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανάλογα με την πρόοδο του κάθε σπουδαστή, τα έτη μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν, αν δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η απαιτούμενη ύλη. Οι μαθητές που ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους στο τσέλο εισάγονται αυτόματα στο πρώτο έτος της Προκαταρκτικής τάξης.

Προκαταρκτική (2 έτη)

Η Προκαταρκτική τάξη αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές τεχνικές και θεωρητικές ανάγκες του οργάνου με τη βοήθεια καθιερωμένων μεθόδων εκμάθησης. Οι μαθητές μας μαθαίνουν σταδιακά να διαβάζουν και να μιλούν τη γλώσσα της μουσικής μέσα από τις χορδές του τσέλου. Ταυτόχρονα αρχίζει η επαφή με εύκολα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, που με τις απαραίτητες εξετάσεις, θα εισάγουν τους μαθητές στην επόμενη τάξη.

Κατωτέρα (2 έτη)

Στην Κατωτέρα τάξη οι σπουδαστές επεκτείνουν τις μουσικές τους γνώσεις και εξελίσσουν την αισθητική τους μελετώντας έργα από διάφορες εποχές της κλασσικής μουσικής. Ταυτόχρονα, καταπιάνονται με ασκήσεις υψηλότερου επιπέδου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν τεχνικά στις απαιτήσεις του ρεπερτορίου της τάξης.

Μέση (3 έτη)

Στη Μέση τάξη συνεχίζεται η εμβάθυνση σε έργα όλων των εποχών της κλασσικής μουσικής, τα οποία γίνονται σταδιακά πιο απαιτητικά στην τεχνική και εκφραστική τους απόδοση. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να χειρίζονται τα ηχοχρώματα του οργάνου, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν στα εκφραστικά μέσα και τις ερμηνευτικές απαιτήσεις της κάθε εποχής της μουσικής.

Ανωτέρα (3 έτη)

Στην Ανωτέρα τάξη οι σπουδαστές μελετούν δεξιοτεχνικά έργα όλου του φάσματος του ρεπερτορίου, επεκτείνοντας τις ερμηνευτικές τους ικανότητες. Κατά την φοίτησή τους στην Ανωτέρα, οι σπουδαστές καταπιάνονται επίσης με έργα Μουσικής Δωματίου, που τους βοηθούν να εξασκηθούν και να εμβαθύνουν στην εκτέλεση έργων στο πλαίσιο ενός μουσικού συνόλου. Τέλος, καλούνται να διδάξουν αρχάριους μαθητές τσέλου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αποκτώντας διδακτική εμπειρία. 

Στο τελευταίο έτος της Ανωτέρας, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε Απολυτήριες Εξετάσεις, ενώπιον ειδικής επιτροπής και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, για να αποκτήσουν Πτυχίο Βιολοντσέλου, αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος. Οι κάτοχοι Πτυχίων αποκτούν το δικαίωμα να διδάξουν το όργανο.

Εκτός από τα μαθήματα τσέλου, οι σπουδαστές παρακολουθούν παράλληλα μια σειρά συμπληρωματικών μαθημάτων, με στόχο να αναπτύξουν ολόπλευρα την μουσική τους παιδεία. Τα μαθήματα αυτά ξεκινούν από την Κατωτέρα τάξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής έχει συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας του, και διανέμονται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια των σπουδών, ώστε να μην τον επιβαρύνουν χρονικά. 

Τα υποχρεωτικά μαθήματα που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών στο Βιολοντσέλο είναι τα εξής:

 • Θεωρία της Μουσικής
 • Αρμονία
 • Σολφέζ
 • Πιάνο (μέχρι Μέσης Σχολής)
 • Ορχήστρα 
 • Μουσική Δωματίου 
 • Ιστορία της Μουσικής
 • Μορφολογία
 • Prima Vista
 • Πρακτικό Διδασκαλείο

Στη Σχολή μας διεξάγονται εξετάσεις υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εξετάσεις επιθεώρησης διεξάγονται κατά τη θερινή περίοδο (Ιούνιο), ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Κάθε σπουδαστής μπορεί να λάβει μέρος σε μια από αυτές, ανάλογα με την πρόοδό του.

Εξετάσεις Επιθεώρησης

Ανά δύο εξάμηνα κάθε σπουδαστής προσέρχεται σε εξετάσεις επιθεώρησης, οι οποίες βεβαιώνουν την πρόοδό του κατά το διάστημα αυτό.

Προαγωγικές εξετάσεις

Όταν ένας σπουδαστής συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη φοίτησης σε μια τάξη, προσέρχεται σε εξετάσεις για να προαχθεί στην επόμενη, με βασική προϋπόθεση να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την απαιτούμενη ύλη. 

Κατατακτήριες Εξετάσεις

Οι σπουδαστές καλούνται να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε περίπτωση που: (α) έχουν διακόψει την φοίτηση τους για 2 συναπτά έτη, (β) προέρχονται από ιδιαίτερα μαθήματα ή ωδεία τα οποία δεν δήλωναν την πρόοδό τους στο Υπουργείο Πολιτισμού ή (γ) επιθυμούν να καταταχθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρίσκονται. Οι κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται τον Οκτώβριο.

Οι μαθητές μας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στο Τσέλο και τα υποχρεωτικά μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δύο κρατικά αναγνωρισμένους Τίτλους Σπουδών.

Πτυχίο Διδασκαλίας

Το Πτυχίο Διδασκαλίας πιστοποιεί ότι ο σπουδαστής έχει άριστη γνώση του οργάνου και ότι μπορεί να παίξει και να διδάξει με επιτυχία όλο το φάσμα του κλασσικού ρεπερτορίου. Οι σπουδαστές μας μπορούν να αποκτήσουν Πτυχίο Διδασκαλίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου έτους της Ανωτέρας, λαμβάνοντας μέρος στις Απολυτήριες Εξετάσεις που διεξάγονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δίπλωμα Σολίστ

Το Δίπλωμα Σολίστ αποτελεί τον ανώτερο τίτλο σπουδών που απονέμεται στη χώρα μας από ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης. Σε αυτό το επίπεδο εισάγονται μαθητές που θέλουν να τελειοποιήσουν τις σολιστικές τους ικανότητες. Οι σπουδαστές φοιτούν για (τουλάχιστον) δύο επιπλέον έτη μετά την απόκτηση του Πτυχίου τους, στα οποία μελετούν δεξιοτεχνικά έργα αυξημένων τεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων. Για την απονομή του Διπλώματος καλούνται να  δώσουν ένα δεξιοτεχνικό ρεσιτάλ, ενώπιον κοινού και ειδικής επιτροπής που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.